Демократски сојуз

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ДА НЕМА ЛЕТУВАЊЕ ЗА ПРАТЕНИЦИТЕ И МИНИСТРИТЕ, ДРЖАВАТА ДА СЕ КОНСОЛИДИРА
ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ЕУ, БОРБАТА ПРОТИВ КРИМИНАЛОТ И ДЕПАРТИЗАЦИЈАТА
ТРАЈАНОВ ЗА ТВ 24: СО ЗАКОНОТ НЕ БАРАМЕ АМНЕСТИЈА, ПОМИЛУВАЊЕ, АБОЛИЦИЈА, БАРАМЕ ШАНСА ЗА ФЕР СУДЕЊЕ
ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:ЗА КАНЦЕРОГЕНОТО МАСЛО И ОПАСНИОТ ОТПАД ПРЕДУПРЕДИВМЕ,НО РЕАКЦИЈА НЕМАШЕПоследни активности

29.11.2022

Демократски сојуз:Центар за Македонски јазик во Грција 

Демократскиот сојуз ја поздравува одлуката на Судот во Грција да регистрира невладина организација "Центар за Македонски јазик" (здружение на граѓани), која ќе се грижи за Македонскиот јазик.  

 

прочитај повеќе...
28.11.2022

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: КОМИСИЈАТА ДА НЕ ПРЕГОВАРА ЗА ИСТОРИСКИ ПРАШАЊА ПОВРЗАНИ СО ОА

Демократскиот  сојуз смета дека Мешовитата Македонско-Бугарска Комисија за историски и образовни прашања, не е надлежна  да разговара и преговара  за историските аспекти на Охридската Архепископија, по што треба усогласен текст да се вгради во учебниците за основно образование.

 

 

 

прочитај повеќе...
15.11.2022

Ново мнозинство во Собранието: Крчкање на тивок оган

„Парламентарното мнозинство од 64 пратеници е стабилно и во време на исклучително тешка економска, енергетска и безбедносна состојба. Ниту една партија не бара пад на Владата или веднаш предвремени избори, туку најавите за избори се за во мај 2023 година, за што може да се разговара и постигне договор и со опозицијата“, вели Трајанов.

прочитај повеќе...
13.11.2022

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ИТНА СЕДНИЦА НА СОБРАНИЕТО ЗА СТУДЕНТИТЕ

Демократскиот сојуз бара Собранието да одржи седница на која ќе се расправа за студентскиот стандард и другите проблеми со кои се соочуваат студентите и да се донесат конкретни решенија преку интегрално прифаќање на нивните барања. 

прочитај повеќе...
07.11.2022

 

Павле Трајанов:  ДА СЕ ПРИЗНААТ ПРАВАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО БУГАРИЈА

 

 На денeшната  (7.11.2022) средба на парламентарните партии, Павле Трајанов, пратеник и претседaтел на Демoкратскиот сојуз, во својот настап побара сите присутни, претседатели на пoлитичките партии, да упатат силна порака: „Бугарија да ги признае Македонците во Бугарија и нивните права на здружување, формирање на културни асоцијации и политички партии, како и други форми на здружување, заради негување на културните, јазичните и други обележја на Македонците“.

 

 

прочитај повеќе...
30.10.2022

 

 

 

Поддршка од ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО БУГАРИЈА 

 

Денес на отворањето на Македонскиот културен клуб во Благоевград, присуствуваше делегација на Демократскиот сојуз во состав, Борче Јакимовски, Владо Кроневски, Јорданчо Теодосиев и Филип Антовски.  


прочитај повеќе...
29.10.2022

 

 

Делегација на ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ ќе присуствува на отворањето на Македонскиот културен клуб  во Бугарија

 

 

На 30 октомври (недела), делегација на Демократскиот сојуз ќе присуствува на отворањето на Македонскиот културен клуб во Благоевград, Бугарија.

 

 

 

прочитај повеќе...
28.10.2022

 

May be an image of 1 person, standing, suit and indoor

 

Павле Трајанов, за неделникот ФОКУС:Предвремени избори во мај 2023 година.Ако има 60 за,ке бидам 61

 

Павле Трајанов е еден од политичарите со најдолг стаж на македонската политичка сцена. Неговата професионална кариера е поврзана со Министерството за внатрешни работи, каде што извршуваше повеќе работни должности, а беше дел од групата позната како „осумтемина“, која се залагаше за демократски промени во безбедносниот сектор и во државата.

 

прочитај повеќе...
26.10.2022

 

 

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: МВР ДА ГИ ОТКРИЕ СТОРИТЕЛИТЕ  НА ФИЗИЧКИОТ НАПАД ВРЗ НОВИНАРОТ ЗОРАН БОЖИНОВСКИ

 

Демократскиот сојуз најостро го осудува  крвничкото претепување на сопственикот на порталот "БУРЕВЕНИК", Зоран Божиновски. Сметаме дека ваквиот мафијашки начин на пресметка, сериозно го нарушува правниот поредок и сигурноста на нивинарите и граѓаните.

 

прочитај повеќе...
08.10.2022

 

 

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: МАКЕДОНИЈА НЕ СМЕЕ ДА БИДЕ МЕСТО ЗА ПРОМОЦИЈА НА ФАШИЗМОТ

 

Демократскиот сојуз најостро осудува формирање здруженија на граѓани преку кои се враќа и афирмира фашизмот на територијата на Македонија.

Уставно право и слобода е граѓаните, без разлика на нивната етничка, верска или партиска припадност, да се здружуваат за афирмација на културни, идентитетски, јазични и други обележја, но не смее да се регистрираат здруженија со имиња на познати фашисти, сојузници на Третиот рајх, соработници на Хитлер и негатори и асимилатори на македонскиот народ, како што се Цар Борис Трети и Иван Михајлов.


прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners