Демократски сојузСКОПЈЕ, 18.12.2011 ГОДИНА

ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА „ШТО ПО ПРЕСУДАТА ОД ХАГ“

Демократскиот сојуз оценува дека пресудата на Меѓународниот суд на правдата во Хаг, претставува одраз на почитување на меѓународните стандарди и на највисоките цивилизациски и демократски принципи, како и силна манифестација на владеењето на правото во меѓународните и меѓудржавните односи...

повеќе...

ПРЕДЛОГ НА ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ОПРЕДЕЛУВАЊЕ ДОПОЛНИТЕЛЕН УСЛОВ ЗА ВРШЕЊЕ НА ЈАВНА ФУНКЦИЈА

ПРЕДЛАГАЧ: ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ

ВОВЕД: I. ОЦЕНА НА СОСТОЈБИТЕ ВО ОБЛАСТА ШТО ТРЕБА ДА СЕ УРЕДИ СО ЗАКОНОТ И ПРИЧИНИТЕ ЗА ДОНЕСУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ

Со Законот за определување дополнителен услов за вршење јавна функција („Службен весник на Република Македонија број 14/2008,64/2009 и 24/11), се определува дополнителен услов за лице кандидат...

повеќе...

Интервју

Имаме обврски, но не и меници

Најбитен е дадениот збор дека сте прифатиле обврска да бидете во коалицијата и да останете таму, вели Павле Трајанов

Г-не Трајанов, опозицијата ве прозва дека во вашето интервју за телевизија Алфа сте ги потврдиле шпекулациите дека пратениците, сепак, потпишале меници и бланко оставки...

повеќе...

Скопје, 15 септември

УЧЕСТВО НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА ЈАВНАТА ТРИБИНА „ЗАКОН ЗА МЛАДИ – МЛАДИНСКО И ГРАЃАНСКО УЧЕСТВО ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ ДЕМОКРАТСКИ ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА”

Иницијатори за одбрана на учеството на младите во носењето на младински одлуки денеска одржаа прва јавна дебата во која пратеници, претставници на невладини организации и млади дискутираа на иста маса за младински прашања...

повеќе...

ВИДЕО

ГОСТУВАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ, Г-НОТ ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ ВО ПОЛИТИЧКАТА ЕМИСИЈА ПОЛИТИКО НА НАША ТВ

http://www.youtube.com/watch?v=xqQNGgitCb4&feature=player_embedded

повеќе...

СКОПЈЕ, 2011

ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ: „АТЕНТАТ НАД КИРО ГЛИГОРОВ“

„Иницијативата на СДСМ, за донесување на закон за доделување награда Киро Глигоров, како и дводневната расправа (11-12.06) во парламентот, претставува своевиден политички атентат над првиот претседател на Република Македонија, Киро Глигоров...

повеќе...

СКОПЈЕ, 17.05.2011

НАСОКИ ЗА ИНТЕНЗИВИРАЊЕ НА ИЗБОРНАТА КАМПАЊА

Согласно веќе дадените насоки, а во функција на интензивирање на изборната кампања, неопходни се следните активности:

Претседателите на општинските огранизации...

повеќе...

СКОПЈЕ, 17.05.2011 ГОДИНА

ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА

Демократскиот сојуз, во рамките на Коалицијата „За подобра Македонија“, останува на своите основни принципи за отвореност, одговорност, чесност и посветеност во спроведувањето на реформите и проектите за побрз економски и демократски развој на Република Македонија...

повеќе...

СКОПЈЕ, 09.05.2011

НАСОКИ ЗА ВКЛУЧУВАЊЕ ВО ИЗБОРНА КАМПАЊА

Демократскиот Сојуз на престојните предвремени парламентарни избори ( закажани за 5.06.2011 година), ќе настапи заедно со ВМРО-ДПМНЕ, како и со другите партии кои ќе бидат дел од Коалицијата...

повеќе...

СКОПЈЕ, 02 МАЈ 2011 ГОДИНА

ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА

ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ НА ПРЕТСТОЈНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЌЕ НАСТАПИ КАКО ДЕЛ ОД КОАЛИЦИЈАТА „ЗА ПОДОБРА МАКЕДОНИЈА“ ПРЕДВОДЕНА ОД ВМРО-ДПМНЕ. ВРЗ ОСНОВА НА ТЕМЕЛНИ АНАЛИЗИ ЗА ДОСЕГАШНАТА РАБОТА НА ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, ПАРЛАМЕНТОТ И ДРУГИТЕ ИНСТИТУЦИИ, ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ ОЦЕНУВА ДЕКА ВО ИЗМИНАТИТЕ ПЕТ ГОДИНИ...

повеќе...

СКОПЈЕ, 08.04.2011 ГОДИНА

ВОВЕДНО ИЗЛАГАЊЕ НА ТРИБИНАТА „КАКО ДО КОМПРОМИС СО ГРЦИЈА?“

Почитувани, Пред 18 години, на денешен ден, на 8 април 1993 година, Република Македонија беше примена во ООН под референцата „Бивша Југословенската Република Македонија“ со цврсти ветувања од Претседателот на државата, Киро Глигоров, дека ова име ќе се користи 2-3 месеци...

повеќе...

05.04.2011 ГОДИНА

ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ НА ЖЕНИТЕ, СЕ ОДРЖА ТРИБИНА НА ТЕМА НАСИЛСТВОТО ПОМЕЃУ МЛАДИТЕ.

Учесниците на трибината се согласија дека единствен модел за справување со насилството меѓу младите е општ консензус со кој политиката и мерките за справување со оваа појава ќе бидат проактивни и постојано ќе се надградуваат со нови покреативни решенија...

повеќе...

СКОПЈЕ, 17.03.2011 ГОДИНА

РАЗВОЈ НА ЗЕЛЕНА ЕКОНОМИЈА ЗА НОВИ ВРАБОТУВАЊА И ПОДОБРА ИДНИНА

Бранот на светската економска криза, успеа силно да ја заплисне и нашата држава. Тоа не беше цунами за македонското стопанство, но е доволен аларм за размисла и барање на нови стратешки ориентации кои треба да одговорат на прашањето како до економски равој и нови вработувања...

повеќе...

СКОПЈЕ, 09.03.2011 ГОДИНА

СООПШТЕНИЕ

Демократскиот сојуз се оградува и ги осудува ставовите на самопрогласените интелектуалци и „чувари“ на македонските интереси, а посебно од ставовите на г. Ристо Никовски, поранешен македонски амбасадор и член на Советот за меѓународни односи на претседателот на државата...

повеќе...

СКОПЈЕ, 14.03.2011

СИТЕ ДА ЈА ПОДЕЛИМЕ ОДГОВОРНОСТА ЗА ИМЕТО

Се подготвува ли Демократскиот сојуз за избори и имате ли план како ќе настапите - самостојно или повторно во коалиција со ВМРО-ДПМНЕ?

повеќе...

29.01.2011, ДНЕВНИК

ПРИЛОГ НА Г-НОТ ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ

Четврток, 20 јануари

Господин Зоран Димитриевски, ме замоли да пишувам дневник, што веднаш ме потсети на 1991 година, кога бев назначен за потсекретар на Службата за јавна безбедност и од првиот ден одлучив да пишувам дневник како автентично сведочење на случувањата сврзани со процесот на осамостојувањето на Република Македонија...

повеќе...

СКОПЈЕ, 28.01.2011 ГОДИНА

СООПШТЕНИЕ

Демократскиот сојуз ја осудува постапката на СДСМ за напуштање на Собранието на Република Македонија, оценувајќи дека на овој начин СДСМ врши политички притисок врз судскиот ситем во целина и го загрозува владеењето на правото и правниот систем...

повеќе...

СКОПЈЕ, 18.12.2011 ГОДИНА

ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА „ШТО ПО ПРЕСУДАТА ОД ХАГ“

Демократскиот сојуз оценува дека пресудата на Меѓународниот суд на правдата во Хаг, претставува одраз на почитување на меѓународните стандарди и на највисоките цивилизациски и демократски принципи, како и силна манифестација на владеењето на правото во меѓународните и меѓудржавните односи...

повеќе...

МАРТ, 2011 ГОДИНА

ГОДИШЕН ФИНАНСИСКИ ИЗВЕШТАЈ НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ ЗА 2010 ГОДИНА

Врз основа на член 52, став 1, алинеја 4 од Статутот на Демократски сојуз, член 17 од Законот за сметководство на непрофитни организации (Сл. весник на РМ бр.24/2003) како и член 27 од Законот за финансирање на политичките партии (Сл.весник на РМ бр.76/2004), Централниот совет на Демократски сојуз на седницата одржана на 12.03.2011 година...

повеќе...
partners partners partners partners partners partners