(ВИДЕО):Павле Трајанов за ТВ Алсат М-Дали ветингот што се подготвува за вработените во институциите ќе даде резултат?

31.08.2019

(ВИДЕО):Павле Трајанов за ТВ Алсат М-Дали ветингот што се подготвува за вработените во институциите ќе даде резултат?

Министерството за внатрешни работи веќе ја почна процедурата на проверка. Таму прво ќе стартува процесот на т.н. ветинг. За екс-министерот за внатрешни работи Павле Трајанов прочистувањето во полицијата и безбедносните служби е неопходно бидејќи нарачаните судско-полициски случаи се иницираат преку нив и тоа со вклучување на јавните обвинители и на судиите. Трајанов посочува дека таму треба да работат професионалци со кредибилитет, кои што ќе го почитуваат Уставот и законите и ќе се грижат за правата на граѓаните.

„Се зависи од партиите. Дали политичките партии нема да ги штитат своите членови вработени во овие инситуции. Ако се изградат цврсти јасни критериуми, ако партиите ги тргнат рацете од институциите од МВР, од службите за безбедност тогаш може да се очекува дека тоа прочистување ќе се одвива на еден законит транспарентен начин без можност за било каква злоупотреба. Затоа што вие знаете сме имале големи вакви процеси, лустрацијата која се искористи за политичка елиминација, Би бил против тоа ако преку ветингот ќе има прочистување по партиска основа.Тоа треба да биде спречено во старт“, вели Трајанов.

Поранешниот обвинител Александар Наков ја поддржува идејата за ветинг во судството.

„Ветингот е еден од формите да се направи проверка на судиите и на јавните обвинители во смисла на нивниот личен интегритет на нивната стручност. Мислам дека во Албанија се направи таков чекор па притоа дојде до самооткажување на голем број на вршители на  функции, сами се повлекоа што за мене е еден задоволителен факт и причина што мислам дека ќе се случи такво нешто. Па и самиот ветинг, проверувајќи ја материјалната состојба може да докаже дека одредени наши функционери, судии и јавни обвинители преку ноќ станаа големи богаташи кои располагаат со станови, коли, џипови, вили“, вели Наков.

И Наков и Трајанов сметаат дека „ветинг“ треба да има во сите државни институции каде граѓаните остваруваат одредени права. Не помалку е битно да има ветинг и во  Министерствата за екологија, економија, транспрот и врски но и во општините каде што се одлучува за правата на граѓаните, бидејќи како што вели Трајанов повеќе од сигурно е дека таму има и корупција но, и многу недолично одесување, односно не се води сметка за дигнитетот на странките. Посочува дека треба да се донесе Закон со кој прецизно ќе се дефинираат критериумите низ кои треба да помине секој поединец.

Преземено: Алсат МПоследни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners