(Видео):Изјава на Павле Трајанов за Телма:34 пратеници подготвуваат измени на Изборниот законик

05.01.2021

(Видео):Изјава на Павле Трајанов за Телма:34 пратеници подготвуваат измени на Изборниот законик

Павле Трајанов-Пратениците од помалите политички партии од власта и од опозицијата се обединија кревајќи го гласот за промена на Изборниот законик. Нивниот број не е мал, 34. Со законските измени кои ги подготвуваат бараат Македонија да биде една изборна единица со пропорционален модел на гласање и укинување на финасирањето на политчките партии. Не сакаат повеќе да бидат приврзок на големите партии, да зависат од нив, да гласаат понекогаш и против својата воља. Измените ќе бидат тест за СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Доколку не се прифатат во прашање ќе биде доведено функционирањето на Собранието. 

СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ не се изјаснуваат за предлогот. Бараат да се формираат работни групи кои ќе ги разгледаат измените.

Изборниот модел и натаму останува извор на криза во земјата. Изборниот законик досега е менуван 35 пати. На неколку наврати беа формирани работни групи, но компромис за изборниот модел не се постигна. Со децении се гласа во 6 изборни единици со затворени листи, што ги исклучува шансите на помалите партии или независни кандидати. Отворените листи се само декларативна заложба на партиите кои се на власт а не се почитуваат ниту долгогодишните препораки на ОБСЕ/ОДИХР. Се повикуваат на консензус, но тој секогаш зависи од големите партии на кои не им одговара промена на изборниот модел со што и натаму се овозможува поставување на автократи во државата.

Извор:ТВ ТелмаПоследни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners