Трајанов: Преку ноќ не се носат коренити промени за отворени листи

15.07.2021

Трајанов: Преку ноќ не се носат коренити промени за отворени листи

Владејачките парламентарни Демократски сојуз, ДОМ и ЛДП уште пред 3 месеци во Собранието доставиле предлог-измени на Изборниот законик кои предвидуваат воведување на отворени листи при изборот на советници на претстојните локални избори, но седница за нивно разгледување досега не е закажана.

Во меѓувреме, се одвива процес на меѓупартиски консултации за дефинирање на законските измени за отворени листи, кои, како што веќе објавивме, резултирал со изготвување на драфт-верзија, која се очекува од страна на Владата да биде предложена до пратениците и да биде ставена на дневен ред на некоја на наредните седници.

Според лидерот на ДС Павле Трајанов, овие законски измени докрај не се јасни и, како што посочува тој, можно е да има конфузија при гласањето, со многу неважечки ливчиња, при што составот на советниците во Градот Скопје и општините нема да ја одразува волјата на граганите.

-Без потреба се комплицира со вградување на изборен праг за советник од 3 проценти од запишаните гласачи, не е јасно дали коалицијата ќе добива време во медиумите или сите партии подеднакво, односно кандидатите за советници – вели Трајанов.

Мошне важно е, додава тој, да се определи ако некој од советниците се повлече кој ќе биде советник, односно дали тој ќе биде од истата партија.

-За вакви коренити промени неопходно е и експертско мислење и поширока јавна расправа, а не преку ноќ да се донесе со можни бројни дилеми и нерегуларности. Решенијата треба да бидат многу појасни, применливи и сите партии и независни листи да имат еднакви стартни позиции – потенцира Трајанов.

Инаку, законските измени што се во финална фаза на изработка предвидуваат дека „гласачкото ливче за членови на Совет е важечко доколку во првата колона од ливчето е заокружена само една листа на кандидати и во втората колона само еден реден број“.

„Доколку редниот број на некој од кандидатите добил гласови од над 3 отсто од вкупниот број на запишани гласачи во избирачкиот список на соодветната општина, односно кандидатот што има добиено најмногу гласови од оние што имаат добиено над 3 отсто, тој ќе се помести погоре на листата сразмерно со бројот на добиени гласови, после што ќе се применува Донтовиот модел“, се наведува во предлог-законските измени.

В.С.

 

Извор: ФокусПоследни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners