Трајанов бара укинување на буџетското финансирање на партиите за да се намали партизацијата

14.11.2019

Трајанов бара укинување на буџетското финансирање на партиите за да се намали партизацијата

Лидерот на Демократкси сојуз, Павле Трајанов, бара укинување на моделот на финансирање на политичките партии од државниот буџет. Во изјава за Фокус, тој вели дека со финансирање на редовните и изборните активности на партиите и на партиските институти, се одлеваат милионски суми евра, при што, според него, се фаворизираат големите партии.

-Со финансирање на партиите се јакне партизацијата на државата, на штета на развој и јакнење на демократските институции. Не се потребни огромни згради за седиштата на партиите, седишта по општините и сл., потоа огромен број на членови кои не од идеолошко- програмски причини, туку само за вработување, функции и бизнис (тендери) се вклучуваат во партиите итн. Доколку не се трошат пари за партиите, ќе се намали партизацијата на државата ќе се создадат еднакви шанси за сите, како и услови за формирање на нови партии – вели Трајанов.

Тој посочува дека анализите покажуваат оти таму каде партиите се финансираат од своите членови се многу подемократски во споредба со оние што се финансираат од буџетот.

Преземено: ФОКУС.мкПоследни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners