Павле Трајанов бара графа за крвна група во личните карти

18.07.2021

Павле Трајанов бара графа за крвна група во личните карти

Во дел од измените во Законот за лични карти, пратеникот Павле Трајанов вели дека треба да се вклучи и уште една промена. Во нив да се стави и графа за крвната група на сопственикот. Постојат повеќе причини за тоа, вели тој.

Трајанов вели дека за ова прашање треба да се консултираат експерти, додавајќи дека во регионот и пошироко има земји со ваква практика.

Крвната група на граѓаните во моментов е наведена само во возачките дозволи. Од земјите од регионот на личните карти таа ја има само во Босна и Херцеговина. Во земјите на ЕУ таа не фигурира, а во САД крвната група се наведува само ако тоа го побара самиот граѓанин. Законските измени за личните карти кај нас сè уште не се влезени во собраниска процедура. Преку нив, Министерството за внатрешни работи бара усогласување на јазикот што се користи во личните карти со Законот за употреба на јазиците.

Адриан Керими

 

Извор: АлсатПоследни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners