ОД СИРИЈА И ИРАК РЕПАТРИРАНИ ДРЖАВЈАНИ НА МАКЕДОНИЈА – 4 МАЖИ, 5 ЖЕНИ И 14 ДЕЦА

18.07.2021

ОД СИРИЈА И ИРАК РЕПАТРИРАНИ ДРЖАВЈАНИ НА МАКЕДОНИЈА – 4 МАЖИ, 5 ЖЕНИ И 14 ДЕЦА

„Подобро е организирано враќање и рехабилитација отколку неконтролирано враќање на лицата од воено конфликтни подрачја“ изјави за ТВ24 поранешниот министер за внатрешни работи Павле Трајанов, по веста за акцијата на Владата со процесот на репатријација на државјани на Македонија од Сирија и Ирак за 4 мажи - странски терористички борци, 5 жени и 14 деца.  

Процесот е спроведен согласно обврските на Македонија кои произлегуваат од меѓународното право, стандардите и резолуциите на Советот за безбедност при Обединетите нации,  соопшти Владата. 

Инаку „против четворицата странски терористички борци, по претходно обезбедени докази од страна на Министерството за внатрешни работи, поднесени се соодветни кривични пријави во согласност со националното законодавство. Поради нивна недостапност на органите на прогонот, за истите имаше распишано меѓународни потерници, а во нивно отсуство, определена е мерка притвор. Надлежните служби ќе работат на обезбедување докази за можно учество во инкриминирани дејствија, за секој случај поединечно“.

Од МВР за ТВ24 информираа дека претходно во 2018. година се репатрирани 7 лица, во февруари 2020. едно лице и во март истата година три женски лица.

 

Извор: 24 ВестиПоследни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners