НЕКА НАСТАПАТ СДСМ И ВМРО-ДПМНЕ ЕДНАШ САМИ ДА ВИДИМЕ КОЛКУ ТЕЖАТ БЕЗ МАЛИТЕ ПАРТИИ, СМЕТА ТРАЈАНОВ, КОЈ СО ЛДП И ДОМ ПРАВИ КОАЛИЦИЈА ЗА ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ

22.04.2021

НЕКА НАСТАПАТ СДСМ И ВМРО-ДПМНЕ ЕДНАШ САМИ ДА ВИДИМЕ КОЛКУ ТЕЖАТ БЕЗ МАЛИТЕ ПАРТИИ, СМЕТА ТРАЈАНОВ, КОЈ СО ЛДП И ДОМ ПРАВИ КОАЛИЦИЈА ЗА ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ

Демократскиот сојуз и Либерално-демократската партија, кои веќе објавија дека самостојно ќе настапат на локалните избори во октомври, заедно со партијата ДОМ и други идеолошки блиски партии, водат разговори да коалицираат со заеднички листи на кандидати за советници и кандидати за градоначалници.

Разговори се водат и со некои од партиите на Турците и Ромите, кои не сакаат да коалицираат со СДСМ или со ВМРО-ДПМНЕ.

ЛДП, ДС, ДОМ и други помали партии сметаат дека веќе не треба да се лепат на листите на големите.

„Ние уште во јануари објавивме дека сме за самостоен настап на изборите и денеска веќе објавивме јавен повик за кандидати за градоначалници и носители на советнички листи на Град Скопје и општините во Македонија. Остануваме во коалиција со СДСМ, но немаме соработка на локално ниво. Општинските организации на Демократскиот сојуз не се задоволни и нејќат да чујат за настап на заеднички листи со СДСМ. Притискаат самостојно да се оди. Па нека настапат СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ еднаш сами на избори, да видиме колку тежат“, вели лидерот на Демократскиот сојуз и пратеник Павле Трајанов.

Идејата со јавниот повик, вели тој, е да се изберат и утврдат имиња таму каде што ќе се пријават добри кандидати.

„Се пријавуваат бизнисмени кои се политички неутрални луѓе, со идеја да се кандидираат како независни, а Демократскиот сојуз да застане зад нив, но тоа не е опција. Тие треба да бидат кандидирани само како кандидати на Демократскиот сојуз и веќе се договараме со некои од овие навистина остварени и успешни, пред се угледни луѓе во своите општини каде што живеат и работат“, смета Трајанов.

Јавниот повик и другите подготовки за локалните избори, вели тој, не пречат на паралелните разговори со ЛДП и другите партии за коалициски настап на локалните избори.

 

Извор: Сакам да кажамПоследни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners