Ќе се менува Законот за заштита на сведоци


08.11.2013

Ќе се менува Законот за заштита на сведоци


Денес (08.11.2013 година), пратеникот Павле Трајанов, претседател на Демократскиот сојуз, до Собранието на Република Македонија, достави Предлог на закон за изменување на Законот за заштита на сведоци.

Од денес започнува парламентарната постапка за разгледување и усвојување на законот, кој треба да се разгледува во скратена постапка.

Трајанов предлага, степенување на одговорноста на сите оние што ќе го откријат вистинскиот идентитет на заштитениот сведок.

Казните за службените лица, пред се за судија, јавен обвинител, припадник на полицијата и други лица кои по службена должност доаѓаат до информации за заштитениот сведок, како и оние кои се задолжени да го чуваат идентитетот и заштитуваат загрозениот сведок, остануваат исти и тие се движат од најмалку четири години до 15 години и доживотен затвор.

За други лица ( се однесува за сите граѓани без разлика на нивната професија), се предлага намалување на казните, при што најниската казна се движи од три месеци до три години, додека во случај на тешки последици по сведокот тие се зголемуваат и се движат од четири, осум и над осум години затвор.

Со измените и натаму се обезбедува заштита на сведоците кои доставуваат податоци и информации битни за водење на кривична постапка за тешки кривични дела.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners