ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ЗА ДА МОЖЕ СЕКОЈ ГРАЃАНИН, И АЛБАНЕЦ И МАКЕДОНЕЦ, ДА СТАНЕ ПРЕМИЕР, ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ОТВОРЕНИ ЛИСТИ!

11.06.2020

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ЗА ДА МОЖЕ СЕКОЈ ГРАЃАНИН, И АЛБАНЕЦ И МАКЕДОНЕЦ, ДА СТАНЕ ПРЕМИЕР, ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ОТВОРЕНИ ЛИСТИ!

Демократскиот сојуз смета дека во граѓанска држава, каде што сите етнички заедници ги уживаат највисоките човекови права, непримерно е една политичка партија, која ги застапува етничките Албанци, да предлага премиер на македонската Влада исклучиво според неговата етничка припадност.

Албанците, како и сите други припадници на помалите етнички заедници во Македонија треба да имаат еднакви шанси и можности да ги извршуваат највисоките функции во државата, вклучително и функциите премиер и претседател, но тоа не смее да зависи од политички уцени на етничка политичка партија.

Демократскиот сојуз потсетува дека Македонија е демократска држава со парламентарна демократија каде што мандатарот и кандидатот за премиер го бира парламентарното мнозинство, и наместо наметнување етнички критериуми за негов избор, потребно е да се промовираат квалитетот на личноста, неговиот углед во јавноста и прифаќањето од најголемиот број граѓани.

Затоа, доколку Демократската унија за интеграција е искрена во своите намери, и со ваквиот предлог нема намера единствено да лови националистички гласови во својот етнички табор, Демократскиот сојуз ја повикува да се согласи на предлогот за промена на изборниот модел во една изборна единица и отворени листи.

На тој начин, сите граѓани, независно од нивната етничка, верска или родова припадност ќе можат со својата кандидатура, на различни партиски и граѓански отворени листи, да се изборат за гласовите на граѓаните и да добијат легитимитет да ги извршуваат највисоките државни функции според својот углед во јавноста.

Без оглед дали е некој Албанец, Турчин, Србин, Бошњак, Влав, Ром или Македонец, ако ги освои симпатиите на граѓаните, ќе може да раководи со државата, а не затоа што ќе го предложат водачите на етничките политички елити.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners