ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ПРЕГОВОРИ И РАБОТА

26.03.2020

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ПРЕГОВОРИ И РАБОТА

Граѓанскиот и политичкиот консензус за евроинтеграциските процеси финишираше со одлука на ЕУ за започнување на пристапните преговори.

Со одлуката се прави целосен пресврт и започнува фазата на усвојување и имплементирање на стандардите на Европската Унија, што е важно за стабилноста на државата, воспоставување систем на владеење на правото, ефикасна борба против криминалот и реформи на судскиот систем, администрацијата и службите за безбедност.

Во изминатите триесет години направени се многу реформи, многу непринципиелни отстапки и компромиси, носени се тешки и одговорни одлуки, променето е и името на државата, се со цел да се отворат перспективи за развој и подобар живот за сите.

После денешната одлука на Советот на ЕУ, нема потреба да се чека и губи време, мора Владата да се подготви за преговори и истите да почнат за два до три месеци. Во тимовите треба да бидат вклучени сите креативни кадри, професионалците, науката, граѓанскиот сектор и медиумите.

Овој процес е од национално и стратешко значење и затоа треба да се обединиме и истиот да го забрзаме за да се почувствуваат позитивните ефекти.

Македонија живее во вонредна состојба, на сила се мерки кои мораме да ги почитуваме и нивното траење зависи од сите нас.

Овој невидлив и опасен непријател ќе го победиме, суштината е во тоа, да се плати помала цена.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners