Демократски сојуз:Кодошењето како национален спорт

15.01.2020

Демократски сојуз:Кодошењето како национален спорт

Кодошењето во Македонија е "национален спорт". Низ историјата познати се и предавствата и меѓусебните напаѓања и злобата и кодошење од интерес или од други лукративни причини.

Демократскиот сојуз и натаму цврсто стои на ставот дека лустрацијата беше селективна, без јасни критериуми како ќе докажува кој бил соработник на службата за државна безбедност и со многу манипулации и недоследност, поради што пред две години баравме со закон сите одлуки за лустрација да се поништат.

ДС стои на ставот дека освен соработниците, припадниците на ДБК кои ја злоупотребиле службената должност, треба да се лустрираат и наредбодавците, пред се претседателите на Сојузот на комунистите, претседателот на РМ, претседателот на Собранието на РМ и други функционери кои СДБ ја користеле за политичка ликвидација на голем број неистомисленици.

Натаму, сме за рехабилитација на жртвите за време на еднопартискиот систем, но и во подоцнежниот период.Рехабилитацијата треба да биде правна политичка и материјална.

ДС е и за помирување помеѓу левицата и десницата, во интерес на нашите стратешки и национални интереси.Овие процеси да се одвиваат паралелно.

Само со јасни критерииуми и несоборливи докази може да се утврди кој соработувал со СДБ и низ законита-судска постапка да се објават соработниците кои соработувале од лични побуди или лажно информирале за на некого да му наштетат (да го фрлат во затвор, да го спречат во развојот на професионална кариера, да го протерат од местото на живеење, да го шиканираат и сл.).

Во услови на поделеност во државата низ процесот на лустрација може повторно да бидат лустрирани жрвите на стариот, но и режимите после плурализамот.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners