ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ИТНО ВОВЕДУВАЊЕ ОНЛАЈН НАСТАВА ЗА УЧЕНИЦИТЕ

17.03.2020

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ИТНО ВОВЕДУВАЊЕ ОНЛАЈН НАСТАВА ЗА УЧЕНИЦИТЕ


Во контекст на актуелните мерки на Владата за спречување на ширењето на Корона-вирус инфекцијата со која, меѓу другото, беше спроведена мерката за затворање на училиштата, Демократскиот сојуз предлага да се разгледа можноста за спроведување онлајн настава. Поводот за оваа иницијатива е неизвесноста од интензитетот и времетраењето на пандемијата. Големо прашање е дали учениците ќе можат да ја совладаат пропуштената наставна материја, доколку владините мерки се пролонгираат на подолг рок.

Предлогот на Демократскиот сојуз е Министерството за образование и наука итно да ја разгледа опцијата за онлајн настава, преку користење на најновите интернет комуникациски технологии, со цел секој ученик кој има компјутер да биде вклучен. 

Со овој предлог, Демократскиот сојуз го реактуелизира својот проект „Е-училишта за децата од дијаспората“ промовиран пред 11 години, чија цел беше учениците од македонско потекло кои живеат надвор од границите на Македонија, да им се олесни изучувањето на македонскиот литературен јазик и писмо, како и историјата и културата на нивната татковина. Проектот успешно беше спроведен во неколку држави во кои живеат македонски иселеници. Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners