УКИНУВАЊЕТО НА ПРЕДМЕТОТ ИСТОРИЈА ЌЕ ИМА ЛОШИ ПОСЛЕДИЦИ ВРЗ НАЦИОНАЛНАТА СВЕСТ И САМОДОВЕРБА НА МЛАДИТЕ

17.12.2020

УКИНУВАЊЕТО НА ПРЕДМЕТОТ ИСТОРИЈА ЌЕ ИМА ЛОШИ ПОСЛЕДИЦИ ВРЗ НАЦИОНАЛНАТА СВЕСТ И САМОДОВЕРБА НА МЛАДИТЕ

Демократскиот сојуз смета дека предлогот на министерката за образование за спојување на предметите Историја и Географија во основното образование е недоволно истражена и избрзана мерка која може да има лоши и далекусежни последици врз образованието на младите, нивната оспособеност и подготовка за повисоките степени на образование и изградба на едуцирани личности, а исто така негативно ќе влијае и врз етно-националната свест и самодоверба на младите.

Во време кога македонскиот идентитет и автентичниот развој на македонската национална историја, се жестоко нападнати од нашиот источен сосед, укинувањето на предметот Историја, односно неговото спојување со предметот Географија, не само што ќе го намали обемот на изучување на наставните содржини од историјата на Македонија, туку ќе испрати лоша порака дома и во соседството, дека на Владата не и е толку важна националната историја штом предлага учениците да не ја изучуваат како одделен предмет.

Демократскиот сојуз предупредува дека изучувањето историја во Финска или во некоја друга европска држава, не може да биде репер за образовен експеримент од ваков драматичен карактер. Македонија е на Балканот, а не на Скандинавскиот полуостров, регион каде што владеачките политички елити не го оспорувааат идентитетот на своите соседи, ниту пак им ја наметнуваат својата историја, како што тоа го прави Република Бугарија.

Секоја идеја и предлог за образовни реформи мора да биде врз основа на претходно подготвени истражувања и споредбени анализи од земјите во регионот и во Европа, и да биде предмет на широка дебата, во која ќе бидат вклучени експертите, политичките чинители, невладините организации, но исто така и родителите и учениците, кои не смеат да бидат интелектуални заморчиња на еден експеримент.

Демократскиот сојуз ја повикува Владата да и укаже на министерката да се откаже од оваа идеја која, доколку се реализира, може да нанесе многу штета на образованието на младите и да го поткопа македонскиот идентитет.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners