ДС: Уставниот суд легализира изборен фалсификат

24.02.2016

ДС: Уставниот суд легализира изборен фалсификат

Со денешната одлука Уставниот суд создава законска можност за легализација на фалсификување на правото на глас и изборен грабеж. Ако некој може да ги крши основните цивилизациски вредности, да владее со кршење на изборните правила, да ја менува волјата на граѓаните со закани, притисок, со коруптивни понуди, да ги руши темелите на демократијата, а за тоа да може да биде амнестиран, е надвор од било какво владеење на правото и правда.

Одлуката на Уставниот суд е политички мотивирана, спротивна на Уставот и претставува класична злоупотреба на функцијата судија. Судот наместо да ја цени уставноста на законите и да ги штити основните права на граѓаните, на голема врата отвора можности за помилување на извршители на тешки кривични дела без водење на судска постапка.

Демократскиот сојуз ја повикува експертската јавност, со силата на правни аргументи да се спротивстави на оваа апсурдна и правно неиздржана одлука.

partners partners partners partners partners partners