Трајанов стравува од насилство и верски екстремизам, ги повика службите за безбедност да бидат внимателни

14.10.2023

Трајанов стравува од насилство и верски екстремизам, ги повика службите за безбедност да бидат внимателни

Лидерот на Демократскиот сојуз, Павле Трајанов, во изјава за домашните медиуми ја истакна важноста да се остане внимателен и проактивен како нација за да се спречат актите на насилство и екстремизам. Изразувајќи скептицизам во врска со веројатноста за настани слични на оние во кои е вклучен Хамас да се случат во голем обем, Трајанов го критикуваше бавниот одговор и молкот од раководството на земјата. Тој ги повика сите народи да ги осудат ваквите настани и го осуди крвопролевањето како одвратно.

Трајанов истакнува дека како партија исто така реагирале бидејќи, како што вели, бавно одело извлекувањето на нашите граѓани од Израел.

-Добро е што државата се вклучи. Ставот е согласно НАТО и ставот на САД. Сите се веќе мобилизирани и треба да се внимава од крвави настани, вели Трајанов во вестите на Тв Сител.

Тој, исто така, ја поздрави одлуката на владата да застане на страна на Израел и да го осуди нападот на Хамас во јужниот дел на земјата. Трајанов ги подвлече опасностите од верскиот екстремизам и ја истакна важноста од одржување блиска комуникација меѓу безбедносните служби на земјата и оние на НАТО.

-Можни се форми за радикализација на терористички организации. Нашиот систем за следење на комуникациите нема кој да го раководи. Во овие ситуации, се користат сите системи за да не дојде до ваков настан. Треба да се направиме, првин преку медиумите, партиите, верските заедници да делуваме на одвраќање на вакви активности, посочува лидерот на ДС за опасноста од верски екстремизам и лицата што биле дел од боиштата како дел од странска парамилитарна војска.

Трајанов се осврна на Законот за амнестија, наведувајќи дека не прави селекција за одреден дел на кривични дела. Тој нема проценка кои се лицата и за кого важи. Тој откри дека законот ќе се соочи со противење во парламентот, бидејќи се во тек планови за негово блокирање и воведување бројни амандмани.

Изјавите на лидерот на Демократскиот сојуз Павле Трајанов ја демонстрираат посветеноста на промовирање мир, осуда на насилството и обезбедување на безбедноста и безбедноста на нацијата и нејзините граѓани.

 

Извор

partners partners partners partners partners partners