Писмата од Баросо и Рен како одговор на предлогот за фазно решавање на спорот со името на Трајанов

16.04.2013

Писмата од Баросо и Рен како одговор на предлогот за фазно решавање на спорот со името на Трајанов

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА

Директорат за проширување

 

                                                                                                                                                         27 ноември, 2009

                                                                                                                                                                         Брисел

 

Почитуван г-дин Трајанов,

 

            Би сакал да Ви се заблагодарам за Вашето писмо од 12 ноември коешто се однесуваше на решение за проблемот со името на бившата Југословенска Република Македонија. Претседателот Баросо  ме замоли да Ви одговарам.

            Ја земам во предвид Вашата заинтересираност и конструктивни сугестии во однос на изнаоѓање на решение. Европската Комисија силно ги поддржува тековните разговори помеѓу двете страни коишто се одвиваат под покровителство на Обединетите Нации.

            Одржување на добри соседски односи, вклучително со изнаоѓање на решение на проблемот со името коешто ќе биде договорено и прифатено од двете страни, под покровителство на Обединетите Нации се од суштинско значење.

 

 

 

                                                                                                                                                                      Со почит,

 

                                                                                                                                                            Кристијан Хедбер

 

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА

Директорат за проширување

 

                                                                                                                                                   27 ноември, 2009

                                                                                                                                                                  Брисел

 

Почитуван г-дин Трајанов,

 

            Би сакал да Ви се заблагодарам за Вашето писмо од 12 ноември коешто се однесуваше на решение за проблемот со името на бившата Југословенска Република Македонија. Комесарот Оли Рен ме замоли да Ви одговарам.

            Ја земам во предвид Вашата заинтересираност и конструктивни сугестии во однос на изнаоѓање на решение. Европската Комисија силно ги поддржува тековните разговори помеѓу двете страни коишто се одвиваат под покровителство на Обединетите Нации.

            Одржување на добри соседски односи, вклучително со изнаоѓање на решение на проблемот со името коешто ќе биде договорено и прифатено од двете страни, под покровителство на Обединетите Нации се од суштинско значење.

 

 

 

                                                                                                                                                                 Со почит,

 

                                                                                                                                                       Кристијан Хедбер

partners partners partners partners partners partners