Павле Трајанов за софиски ,,Дневник“:Македонскиот Устав не може да се менува бев реципроцитет од бугарска страна

14.11.2021

Павле Трајанов за софиски ,,Дневник“: Македонскиот Устав не може да се менува бев реципроцитет од бугарска страна

Македонија ќе прифати измени на сопствениот Устав, само доколку се додаде македонското малцинство во бугарскиот Устав“, изјави Павле Трајанов, претседател на Демократскиот сојуз, за софиски „Дневник“, во текстот под наслов „Новиот пристап на Софија кон Скопје е патека во „вистинска насока“, но со опасни свиоци“.

На прашањето - како ќе гласа во Парламентот доколку се постави барањето за вметнување на Бугарите во Уставот, Павле Трајанов е дециден дека тоа е можно само со реципроцитет.

Без оглед на фактот дека бугарскиот Устав не предвидува можност за признавање на малцинства, лидерот на ДС смета дека ова прашање може да се реши само со рамноправен пристап на двете страни.

Линк: https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/11/13/4278950_bulgarskiiat_ugul_v_spora_sus_skopie_e_put_v_pravilna/

partners partners partners partners partners partners