Павле Трајанов: Парламентот да создаде услови за да продолжи постапката за хашките предмети

10.2.2024

Павле Трајанов: Парламентот да создаде услови за да продолжи постапката за хашките предмети

Наместо Владата да го сокрива барањето од Советот на Европа за расчистување на Хашките предмети „Водство на Она“, „Липковско Езеро", "Гробница Непроштено" и "Мавровски Работници", да предложи Собранието на Македонија да го суспендира автентичното толкување со кое Законот за амнестија (од 2002 година) ги опфати и овие четири Хашки предмети.

Согласно Женевските Конвенции, воените злосторства над цивилно население не застаруват, затоа Собранието има обврска да создаде правни претпоставки за да се истражат овие тешки кривични дела против цивили и да се утврди одговорноста на сите вклучени во извршувањето на овие злосторства.

Почитувајќи го начелотo на презумпција на невиност, сите мора да се соочат со правдата и да понесат одговoрност.

Судот мора да донесе одлука да ги отстрани од вршење јавни функции сите за кои има основани сомненија дека се актери на овие злосторства.

Целосно го поддржуваме ставот на Советот на Европа: „Без цврсто осудување на злосторствата од минатото не може да се гради мирно демократско општество“.

ИЗВОР

partners partners partners partners partners partners