ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:РЕЗУЛТАТИТЕ ОД ПОПИСОТ НЕ СЕ ОДРАЗ НА РЕАЛНОСТА

30.03.2022

 

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:РЕЗУЛТАТИТЕ ОД ПОПИСОТ НЕ СЕ ОДРАЗ НА РЕАЛНОСТА

 

 

 

Според првичните анализи на објавените податоци од пописот, Демократскиот сојуз, оценува дека тие не се одраз на фактичката состојба.

Во дијаспората, проценките се дека само околу 10% од Македонците се попишани, додека во Македонија, од резидентното население, претежно Македонци, над 130.000 не се попишани.

Овие бројки го наметнуваат заклучокот, дека пописот е неуспешен и за тоа треба да се бараат причините и одговорноста.

Има многу фактори кои влијаеа да не успее пописот: деструкцијата и повикот за бојкот на некои партии, лошите подготовки, методологијата за спроведување на пописот, партизацијата, слабата  обука на попишувачите, отсуството на контрола и сл.

Демократскиот сојуз предлага да се направат дополнителни вкрстувсња и проверки на податоците, а за нерезидентното население (иселеници) да се спроведе дополнителен попис.

 

partners partners partners partners partners partners