Демократски сојуз: Павле Трајанов, гласаше против измените на Изборниот законик

09.17.2021 

 Демократски сојуз: Павле Трајанов, гласаше против измените на Изборниот законик

                                                                                                                           

 

Поради големиот медиумски интерес, Ве информираме дека пратеникот од ДС Павле Трајанов, беше против измените на Изборниот Законик и на седницата на Парламентот одржана на 15.09.2021 година гласаше против.

Во настапот на седницата Павле Трајанов меѓу другото нагласи: "За време на изборен процес не треба да се менуваат изборните правила,со измените се фаворизираат само четири партии (СДСМ, ВМРО -ДПМНЕ, ДУИ и АЛИЈАНСА НА АЛБАНЦИТЕ), при што тие партии имаат монопол на трошење на државни пари за изборна кампања, како и времето за кампања на телевизиите радијата,порталите итн.
На 90% од средствата и времето за реклама на медиумите се определени за четирите партии. Со измените нема услови за рамноправен политички натпревар  поради што  се потребни коренити реформи на изборните правила ".


Трајанов укажа и на апсурдноста да се трошат пари на граѓаните за предизборни активности на партиите, како и финансирање на нивните редовни активности.

 

 

09.17.2021 


partners partners partners partners partners partners