ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ: ДА ПРЕСТАНЕ НАСИЛСТВОТО

28.04.2017

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ДА ПРЕСТАНЕ НАСИЛСТВОТО


Демократскиот сојуз најостро го осудува  упадот и насилството во највисокиот законодавен дом- Собранието на Република Македонија.

Демократскиот сојуз инсистира на политичка и кривично правна одговорност за инспираторите, организаторите и директните учесници во овие крвави настани.

Насилниот упад е однапред подготвено сценарио и со директно учество на високи раководители од Министерството за внатрешни работи.

Демократскиот сојуз инсистира на кадровски промени во МВР и други надлежни институции кои тотално потфрлија и дозволија насилство над пратеници, новинари, вработени во Парламентот и припадници на полицијата.

Демократскиот сојуз ги повикува сите граѓани будно да ја следат состојбата но да останат смирени и присебни, да не подлегнуваат на провокации и да не се вклучуваат во протесни кои се со висок ризик и да направат се што е потребно за да се спречи можно натамошно нарушување на јавниот ред и поредок.

Во овие критични моменти за државата, мирот и стабилноста, очекуваме кај лидерите на партиите да преовлада чувството на одговорност и државност и активно да дејствуваат на смирување на состојбите. 

Државните институции да профункционираат, да се ослободат од партиските стеги и да обезбедат услови за работа на Парламентот и мирен трансфер на Власта.

За решавањето на кризата Демократскиот сојуз дава приоритет на политичкиот дијалог и разумно однесување од сите кои се инволвирани во овие процеси.

Да направиме се за да ја спасиме Македонија.

partners partners partners partners partners partners