ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ ЗА ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ДИМИТРОВСКИ ГО ПРЕЗЕНТИРАШЕ ВТОРИОТ ПОВИК ОД ИПА ПРОГРАМАТА ЗА ПРЕКУГРАНИЧНА СОРАБОТКА СО СРБИЈА ВО ВРЕДНОСТ ОД 1,9 МИЛИОНИ ЕВРА

28.03.2022

ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ ЗА ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ДИМИТРОВСКИ ГО ПРЕЗЕНТИРАШЕ ВТОРИОТ ПОВИК ОД ИПА ПРОГРАМАТА ЗА ПРЕКУГРАНИЧНА СОРАБОТКА СО СРБИЈА ВО ВРЕДНОСТ ОД 1,9 МИЛИОНИ ЕВРА

 

 

Заменик министерот за локална самоуправа на Република Северна Македонија Зоран Димитровски и помошник министерот за евроинтеграции на Република Србија, Михаило Дашиќ, денес го презентираа вториот повик за предлози за Програмата за прекугранична соработка Србија – Северна Македонија, финансирана со средства на Европската Унија и национално кофинансирање преку Министерството за локална самоуправа од 15 отсто. - Главната цел на програмата е да ги зајакне добрососедските односи, да воспостави партнерства и да придонесе за развој на енергична програмска област преку поврзување на нејзините луѓе и ресурси на одржлив начин.

Вториот јавен повик е можност да аплицираат сите непрофитни субјекти од пограничниот регион и очекуваме преку воспоставени партнерства да аплицираaт со квалитетни и со оддржливи проекти кои што ќе го подобрат животот на граѓаните и ќе отворат нови можности за развој на регионот, истакна Димитровски во своето обраќање. Програмата за прекугранична соработка Северна Македонија-Србија е една од осумте програми за прекугранична и транснационална соработка што се спроведуваат во нашата земја со соседните земји и ја координира Министерството за локална самоуправа. Вториот повик за прекугранична соработка со Република Србија, беше отворен на 10 март годинава, а рокот за поднесување проекти е 8 јуни 2022 година.

Средствата наменети за овој повик изнесуваат речиси 1,9 милиони евра, а основните приоритети на повикот се: промоција на вработување, мобилност на трудот и прекугранична социјална и културна инклузија како и промоција на туризмот и културното и природното наследство. Сите дополнителни информации се достапни на веб-страницата на Програмата: www.eu.rs-mk.org како и на Министерството за локална самоуправа www.mls.gov.mk. Настанот беше во живо пренесуван преку livestream на официјалниот YouTube профил на Министерството за евроинтеграции на Република Србија.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners