Трајанов: Бројот на пратеници да се намали од 120 на 90

06.06.2022

Трајанов: Бројот на пратеници да се намали од 120 на 90

 

 

Постоечкиот закон треба да се промени бидејќи фаворизира четири партии. Скоро никаде во светот нема само четири партии директно да имаат можност за медиумска презентација и таа да биде осум минути, а само една минута да биде одвоена за сите други помали партии и независни листи, вели лидерот на Демократски сојуз (ДС) и пратеник, Павле Трајанов во дебатната емисија организирана од Тв Телма.

Трајанов обелодени дека ставот на ДС е да се намали бројот на пратеници од 120 на 90, но и да се намали бројот на министерства и да имаме околу 12 министерства.

-Ние имаме дуплирање на исти институции, кои треба да ја вршат истата функција. Системот со шест изборни единици ги фаворизира од 2002 година само поголемите партии, додаде Трајанов.

 Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners