Соочување со предизвиците

08.01.13

Соочување со предизвиците

Демократскиот сојуз ги повикува сите политички партии на дијалог, обединување и градење на консензус заради иднината на Република Македонија. 

Оваа година се наполнуваат 100 години од Букурешкиот договор со кој Македонија и македонскиот народ беа поделени на три дела, меѓудругото и како резултат на немање единство и лидерство кое ќе ги препознае националните интереси на македонскиот народ во тоа време. 

Сите лидери и партии, мора да преземат дел од одговорноста за надминување на предизвиците со кои се соочуваме.

Иднината на нашата држава зависи од тоа дали имаме капацитет, но и политичка зрелост, одговорност и разумност да ги разрешуваме стратешките проблеми пред кои сме исправени. Во годината пред нас ќе се соочиме со крупни проблеми на економски план, како и на патот на европските интеграции. 

Затоа Демократскиот сојуз повикува на политички дијалог за:

- да продолжи со работа законодавниот дом во полн состав.

- да се дефинираат приоритетите за обезбедување на одржлив економски развој и макроекономска стабилност.

- да се усвои Стратегија за деблокирање на евроинтеграциските процеси, јакнење на демократските институции и слобода на говорот.

- да се усвои заедничка Платформа за надминување на спорот со Република Грција.

- да се донесе Програма за приоритетите сврзани со националната безбедност и борбата против организираниот криминал.

Демократскиот сојуз предлага одржување на лидерска средба на која ќе се разговара за сите овие и други битни прашања и за истите да се постигне консензус. Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners