Реформи ДА, промена на името НЕ

12.12.12

ДС: Реформи ДА, промена на името НЕ

По расправата во Советот на министри на Европската Унија за напредокот на Македонија за полноправно членство во ЕУ, Демократскиот сојуз ги изгради следните ставови:

1. Демократскиот сојуз смета дека и натаму наш врвен државен, национален, стратешки и долгорочен интерес е влез во Европската унија и полноправно членство во НАТО. Во оваа насока сметаме дека реформите треба да продолжат со несмален интензитет, бидејќи тоа е во интерес на развојот на Република Македонија и подобар живот за граѓаните;

2. За Демократскиот сојуз крајно непринципиелни и неприфатливи се определбите на Советот на министри на ЕУ, да ја условуваат нашата држава за почетокот на преговорите со промена на името, Уставот, јазикот, пасошите и сл.Јавно соопштуваме дека сме за компромис, но не прифаќаме обезличување на нашиот национален идентитет;

3. Демократскиот сојуз, смета дека Република Бугарија со противењето за започнување на преговорите помеѓу ЕУ и Република Македонија, им нанесува огромна штета  на односите помеѓу двете држави и негативно ќе влијае на стабилноста на Балканот;

4. Демократскиот сојуз бара да се направи анализа на досегашната надворешна политика, истата да се редефинира и да биде резултат на внатрешен политички консензус околу стратешките интереси на Република Македонија.ДС бара да се разгледаат и евентуалните пропусти и слабости на надворешната политика во последните 20 години; и

5. Демократскиот сојуз смета дека треба да се одржи меѓупартиска средба на која ќе се утврди Стратегија за натамошното дејствување околу добрососедските односи, вклучително и оперативен план за евроинтеграциските активности на Република Македонија.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners