Павле Трајанов: Процесот на дуизација, криминализација и дезинтеграција ги разнишаа темелите на Македонија

9.4.2023

Павле Трајанов: Процесот на дуизација, криминализација и дезинтеграција ги разнишаа темелите на Македонија

Во гостувањето на ТВ СИТЕЛ, Павле Трајанов, претседател на Демократскиот сојуз, меѓу другото нагласи:

„Процесот на дуизација, криминализација и дезинтеграција, ги разнишаа темелите на Македонија, СДСМ и ДУИ ја вовлекоа  Македонија во криза”.

Од 15 јули 2022 година топ тема се Уставните промени, а досега не видовме ниту амандмани, ниту анализа што би значеле истите, нагласувајки дека СДСМ го влече овој процес за да остане подолго на власт, знаејќи дека нема поддршка од граѓаните, но и од партиите.

Трајанов сугерираше да се инсистира на реципроцитет, Бугарија да направи мал чекор, со признавање на правата на Македонците во Бугарија, со што ќе се отворат можности за вградување на Бугарите во Уставот.

Трајанов предложи за уставните промени да се оди на референдум, но подобро е да се оди наесен на парламентарни избори.

Околу предложените измени во девет закони за „БЕХТЕЛ И ЕНКА", предложи истите да не се носат во скратена постапка и без поширока експертска расправа не е подговен истите да ги поддржи, особено што за целиот процес има сериозни индикации за корупција.

Трајанов посочи дека со имплементацијата на проектот „ДЕКРИ" ќе започне искоренување на тешките облици на организиран криминал и висока корупција.

Законот за формирање на независна Агенција за борба против криминалот од функционери е доставен до Парламентот и очекува сериозна расправа и негово прифаќање.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners