Павле Трајанов: Да запре војната во Украина

12.04.2022

Павле Трајанов: Да запре војната во Украина

 

 

Пратеникот Павле Трајанов, учествува на Конференцијата на Парламентарното собрание на парламентите од Југоисточна Европа, Комисија за правда, внатрешни рабити и безбедносна соработка каде во своето обраќање нагласи:

"Правата на човекот, посебно правото на слобода на говор, на искажување на мисла, на верска определеност, не се остваруваат еднаш засекогаш, тоа е постојана борба, на поединецот и на сите нас заедно.

Во услови на војна се загрозени животите на многу граѓани, посебно на изнемоштените, децата и обичните граѓани, поради инвазијата на Русија во Украина, ние мораме да упатиме апел, војната да престане и на место артилеријата, да говори дипломатијата.

Сите ние како парламентарци имаме обрврска преку имплементација на Универзалната Декларација за Човековите Права, да градиме законски  обврски за заштита на основните човекови права и вредности, но и морална обврска да се почитуваат тие права, посебно на ранливите групи.

Сеуште во светот, но и овде на Балканот и пошироко во Европа, милиони луѓе не ги уживаат основните човекови права. Поради тоа мораме да се бориме и инсистираме на почитување на правата на сите луѓе, посебно на оние поврзани со полот, религијата, расата, политичката определеност, социјалниот статус, сексуалната ориентација и слично.

Секогаш кога има кршење на правата, посебно кога се нападнати правата на ранливите групи, мора јавно да зборуваме, да градиме силен отпор и одговорност, тука се и невладиниот сектор, медиумите и социјалните мрежи.

Не смееме да молчиме, мораме да се бориме, сојузот на прогресивните сили и во демократијата се доминантни, но мораме да бидеме заедно

Тие што мислат дека треба да се штитат само интересите на државата, прават лоша услуга на автократите и тие што ги газат основните човекови права. Заштитата на ранливите групи зависи од системот, законите, институционалниот одговор но пред се од сите нас и од борците за човекови права.

Оваа борба за демократија, слобода и респект кон секого треба да продолжи''.  На Конференцијата која се одржува во Атина, учестуваат пратеници од Грција,Турција, Македонија, Албанија, Романија, Хрватска, Бугарија, Молдавија и Косово, се расправа за човековите права, посебно за правата на ранливите групи

 Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners