Павле Трајанов: ДА СЕ ПРИЗНААТ ПРАВАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО БУГАРИЈА

07.11.2022

 

Павле Трајанов:  ДА СЕ ПРИЗНААТ ПРАВАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО БУГАРИЈА

 

 На денeшната  (7.11.2022) средба на парламентарните партии, Павле Трајанов, пратеник и претседaтел на Демoкратскиот сојуз, во својот настап побара сите присутни, претседатели на пoлитичките партии, да упатат силна порака: „Бугарија да ги признае Македонците во Бугарија и нивните права на здружување, формирање на културни асоцијации и политички партии, како и други форми на здружување, заради негување на културните, јазичните и други обележја на Македонците“.

Со признавање на Македонците, ќе се направи историски пресврт во односите помеѓу Македонците и Бугарите, како и помеѓу двете држави, при што ќе се отворат перспективи за соработка во сите области.

За Павле Трајанов, врвни приоритети се:

Прво, зголемување на одговорноста на сите носители на високи функции на централно и локално ниво во извршувањето на законските надлежности, како и одговорно и државничко однесување, во услови на економска криза и можна дестабилизација, како резултат на војната во Украина, отворените прашања помеѓу балканските држави, социјалната состојба и тенденцијата за етаблирање авторитарни режими.

Второ, активирање на сите креативни потенцијали за справување со економската и енергетска криза, како и успешно завршување на СКРИНИНГ ПРОЦЕСОТ, битен за започнување на преговорите со Европската Унија односно отворање на преговарачките кластери. Во оваа насока посебно ја нагласувам потребата од темелни реформи на изборното законодавство, Македонија да биде една изборна единица и да се укинат системските предности за некои од партиите.

Неопходна е робусна борба против тешките облици на криминал прегу изградба на заокружен и ефикасен систем, како и темелни реформи на судскиот систем. Во врска со усвоената Преговарачка рамка за започнување на преговорите со ЕУ, Демократскиот сојуз како и досега цврсто стои на европскиот пат, како наш национален и државен интерес. Демократскиот сојуз бара македонскиот јазик да биде еден од официјалните јазици на Европската Унија, а билатералните и историските прашања да не бидат услови за напредокот во евроинтеграциите. Инаку, Бугарите во Македонија ги имаат сите права, како и другите етнички заедници, при што нивното вградување во Уставот не се доведува во прашање доколку има реципроцитет и се признаат правата на Македонците во Бугарија.

На средбата Трајанов ги отвори и прашањата поврзани со формирање коалициона Влада составена од сите партии, како и одржување предвремени парламентарни избори следната година (месец мај), доколку за тоа се обезбеди поширок консензус
Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners