Павле Трајанов: Без објавување на Францускиот предлог, апсурдно е да градиме став

01.07.2022

 

Павле ТрајановБез објавување на Францускиот предлог, апсурдно е да градиме став

 

Во врска со најновиот Француски предлог, како основа за деблокада на евроинтеграциските процеси на Македонија,  Демократскиот сојуз го нагласува следното: 

Прво, полноправното членство на Македонија во ЕУ е од стратешки и национален интерес и за тоа има и граѓански и политички консензус.

Второ, Демократскиот сојуз за претходниот Француски предлог и Протоколот за имплементација на Преговарачката рамка имаше сериозни резерви и затоа го отфрли, со барање да се направат промени со кои ќе се спречат било какви обиди за загрозување на македонскиот национален идентитет. Посебно баравме гаранција за македонскиот јазик да биде еден од јазиците кој ќе се користи во Европската Унија, а уставните промени да се одвиваат на основа на реципроцитет, Бугарите во нашиот Устав истовремено со признавање на Македонците во Бугарија.

Трето, без да го добиеме претходниот Француски предлог и актуелниот најнов, не сме во можност да изградиме поинаков став од веќе објавениот.  Демократскиот сојуз е загрижен од информациите кои доаѓаат од Бугарија дека се работи за истиот предлог и дека нема никакви суштински промени. 

Четврто, бараме Францускиот предлог јавно да се објави за да можат да го видат и анализираат медиумите, граѓаните, експертите, партиите и невладиниот сектор, по што Демократскиот сојуз ќе го изгради конечниот став.

Петто, со оглед на исклучителната важноста треба сите да се однесуваме одговорно без разлика на етничката и партиската припадност, за да изградиме единствен став на сите граѓани. За таа цел Демократскиот сојуз се залага парламентот да отвори расправа и да донесе одлука за која мора да се изјаснат граѓаните на референдум.

 
Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners