Интервју на Павле Трајанов за Deutche Welle

25.01.2013

Интервју на Павле Трајанов за Deutche Welle

Заштитата на актуелни и поранешни функционери не може да се реши со закон, туку со безбедносни проценки, велат експертите. Од што се плашат политичарите, особено откако ќе станат бивши?

Oва прашање се наметната откако двајца пратеници од вледејачката ВМРО-ДПМНЕ во Собранието доставија на усвојување три члена од Законот за Влада, кои по заминувањето од функцијата на премиерот ќе му овозможат лично обезбедување од шест телохранители по негов избор, возило и возач во период колку што траел и неговиот мандат.

Политичарите најмногу се плашат од сопствената совест, вели Павле Трајанов, поранешен министер за внатрешни работи, лидер на Демократскиот Сојуз и коалициски партнер на владејачката ВМРО-ДПМНЕ.   

„Ако правеле грешки и гревови, нормално е да се плашат. Но, ако работеле чесно, нема потреба од ништо да стравуваат“ вели тој. Според него, со закон не може да сеутврди колку лица се потребни за нечија безбедност.Павле Трајанов: „Ако правеле грешки и гревови, нормално е да се плашат“.

„Шест телохранители не значат ништо. Најважна е безбедносната проценка. Таа го димензионира бројот на лица потребни за заштита на премиерот, врз основа на анализа и на други фактори - каква е внатрешната политичка состојба и дали се нарушени односите во функционирање на системот на безбедност“, укажува Трајанов. 

Автор Катерина Блажевска

Редактор Александар Методијев

Линк до интервјуто на DWПоследни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners