ДС организираше трибина „Како до нови работни места?“

05.03.2013

ДС организираше трибина „Како до нови работни места?“

Демократскиот сојуз на 2 и 3 март, 2013 година, во Пробиштип, организирaше трибина на која заедно со домашни и странски експерти и со граѓаните креираа стратегија „Како до нови работни места“, ефтини кредити, стимулативни мерки, поддржување на претприемачкиот дух.

Во Република Македонија досега немало јасна стратегија за побрз економски развој и ниедна Влада не успеала да создаде трајни услови за нови работни места. Ова е време на финасиска и економска криза, но и предизвик за храбри идеи и решителни чекори, нагласи Претседателот на Демократски сојуз, Павле Трајанов во своето воведно излагање. Младите се почесто својата иднина сакаат да ја гледаат во рамките на други, економски стабилни држави и може да ни се случи да останеме без нашиот школуван кадар. Демократски сојуз, како автентична партија со свои ставови и идеи, секогаш блиску до граѓаните,  има за цел да понуди функционална програма која ќе наиде на одобрување кај младите и во континуитет ќе создаде услови за креирање на подобар живот на граѓаните, истакна претседателот Павле Трајанов.

На таа тема, преку Facebook дебата, беа вклучени 700-тини млади луѓе. Во Пробиштип, за време на викендов,Демократскиот сојуз ги промовираше инвентивните програми и идеи на 10-темина најуспешни учесници на апликацијата „Како до нови работни места“ кои под менторство на економски експерт д-р Снежана Костадиновска-Милошоска се промовираа себе си и своите идеи. Тие бараат да се следат достигнувањата во информатичките технологии со финасирање, информирање и едукација. Предлагаат подобрување на туристичката клима, сметаат дека урбанизацијата на локалната самоуправа ќе создаде амбиент за економски развој, предлагаат субвенции за лица со хендикеп, нудат и други интересни и остварливи предлози.

„Македонија мора тројно да го зголеми бројот на вработени во приватниот сектор затоа што од 400 000 вработени, 50% работат во јавниот сектор“-изјави проф.Снежана Костадиноска Милошеска. „Проблемот со невработеноста не е македонски, но поради долгата традиција кај нас поизразито се чувствува. Раст и развој не се постигнуваат без доверба и идеите мораме да ги споделуваме.“ Во своето излагање таа нагласи дека е потребно да му се даде шанса на приватниот сектор и дека само заедно, здружени, едни покрај други можеме да успееме. На трибината "Како до нови работни места", организирана од ДС во Пробиштип, проф. Снежана Костадиноска- Милошеска  ги коментираше и предлозите на младите и им даваше насоки за понатамошна нивна поддршка.

Претседателот на Демократски сојуз, Павле Трајанов ја наметна и темата за  експертска дебата – со каков нов поредок ќе се соочи светската и европската економија во наредниот период.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners