ДС: Консензуален кандидат за претседател


12.02.2014

ДС: За консензуален претседател одлучуваат граѓаните

Сите политички партии и групи граѓани, имаат уставна и законска можност да предлагаат кандидати за претседател на Република Македонија.

За претседател на државата треба да биде предложен кандидат со високи морални квалитети, со личен и професионален интегритет, кандидат кој ќе биде посветен на реализација на приоритетите на Република Македонија, а тоа се евроинтеграциите и полноправното членство во НАТО. Претседателот треба да води сметка за државните интереси, да ги разрешува предизвиците со кои се соочуваме и да отвора перспективи за благосостојба на сите граѓани.

Кандидатот за претседател кој ќе презентира ваква платформа, може да добие поддршка од граѓаните без разлика на етничката припадност. Кандидатот со широка поддршка од граѓаните ќе биде консензуален претседател.

Демократскиот сојуз смета дека за одржување предвремени парламентарни избори, не треба да има никакви условувања (бојкот на претседателските избори и сл.), ниту пак, создавање вештачка или контролирана нестабилност, туку многу почесно е да се постигне меѓупартиски договор (партиите од власта и опозицијата) за одржување парламентарни заедно со претседателските избори.

Поттикнувањето на меѓуетнички конфликти и социјални немири, може да ја дестабилизира државата и да го блокира нејзиниот економски и демократски развој, како и нашите евроатлантски перспективи.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners