Демократскиот сојуз организира дводневна трибина во Пробиштип

26.02.2013

Демократскиот сојуз организира дводневна трибина во Пробиштип

 

Демократскиот сојуз согласно програмските определби подготвува Стратегија за забрзан економски развој и Програма за отварање на нови работни места.

Демократскиот сојуз, Стратегијата и Програмата ги подготвува во консултација со домашни и странски експерти, како и со идеи од граѓаните. Во оваа насока, во организација  на Демократскиот сојуз на Facebook беше спроведена апликација „Како до нови работни места“ на која се приклучија 673 граѓани со свои идеи и предлози.

На 02 и 03 март Демократскиот сојуз ќе организира трибина во Пробиштип на истата тема, со цел да овозможи продлабочена расправа за овие клучни прашања, непосредно со граѓаните.

На трибината покрај воведниот излагач, д-р. Снежана Костадиноска-Милошоска, своите идеи ќе ги презентираат и 10-мината најуспешни учесници на претходноспоменатата апликација.

На трибината ќе се отвори расправа и за светската економска и финансиска криза, како и потребата од редефинирање на политичките системи, односно ќе се разговара и за „НОВ ПОРЕДОК“.

За помладите учесници ќе се организира и обука за јавен настап.

 

Во продолжение ја објавуваме целосната агенда за овој дводневен настан:

 

Сабота, 02 март

 1. Отворање и воведно обраќање: г-дин Павле Трајанов, претседател на ДС

 2.  Дебата на тема “Како до нови работни места”

 Говорник: Др. Снежана Костадиновска-Милошеска, Економски Институт

 Дискусија:

-Во рамките на терминот предвиден за дискусија, свои излагања ќе имаат

 • Јово Баткоски
 • Ангел Михајлов
 • Елена Денковска
 • Дарко Маневски
 • Горјан Мушевски
 • Славчо Јовановски
 • Македонка Андевска
 • Филип Баткоски

 Модератор: Вилма Петковска, генерален секретар на ДС

 

Недела, 03 март

 1. Дебата на тема “Нов поредок”

 Говорници:

            -Александар Чомовски, новинар и политички аналитичар

            -Зоран Петров, потпретседател на ДС

 Дискусија

 Модератор: Весна Стоимeновска, член на Претседателството на ДС

 

     2. Дебата на тема “Јавен настап”

 Говорници:

            -Драган Антоновски, новинар

            -Благоја Чоревски, претседател на ОО на град Скопје

 Дискусија

 Модератор: Драгана Букилица, портпарол на ДС

 • Заклучно обраќање и затворање на трибината

             -г-дин Павле Трајанов, претседател на ДСПоследни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners