ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ЗА РОДОВАТА ЕДНАКВОСТ ДА НЕ СЕ ЗАЛАГАМЕ САМО НА 8 МАРТ

08.03.2023

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ЗА РОДОВАТА ЕДНАКВОСТ ДА НЕ СЕ ЗАЛАГАМЕ САМО НА 8 МАРТ


Демократски сојуз им го честита Меѓународниот ден на жената, 8 Март, на сите припаднички на женскиот пол, со искрена желба за нивна целосна рамноправност и еднаквост во општеството. 

Ги поддржуваме жените и натаму, секојдневно и безусловно да се борат и залагаат за унапредување на основните човекови права, како и за поголема економска, социјална и политичка рамноправност. 

Секоја жена треба да има право на достоинствена работа во безбедни и здрави услови, да има можност да ја унапредува својата материјално-социјална положба, да обезбеди живот ослободен од насилство и говор на омраза и да може непречено да се грижи за своето семејство.

За родовата еднаквост да не се залагаме само на Осми март и само декларативно. Демократски сојуз предлага да има што повеќе жени на позиции во Владата, во извршната власт на директорски места и како кандидати за градоначалници. Застапеноста 50-50 да не важи само за кандидатските листи за пратеници и советници, туку и за другите клучни државнички и локални функции. 

Ви посакуваме среќни и успешни денови и борбена истрајност.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners