ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ПРВО ИЗБОР ЗА СУДИЈА

22.09.2017

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ПРВО ИЗБОР ЗА СУДИЈА

Демократскиот сојуз смета дека реформите во правосудниот систем се од круцијална важност за обезбедување на правна сигурност и еднаква примена на законите.

Во оваа насока предлагаме прво да се врши избор за судија и тоа за во првостепените судови, а по изборот да се упатуваат на обука во Академијата за судии и обвинители.

Сегашната поставеност овозможува преку приемот (лесен) во Академијата, дефакто се врши и избор за судија што е своевиден апсурд. Во таквата законска регулатива, Републичкиот судски совет  врши само  верификација на кандидатите кои ја посетувале Академијата.

За избор на судија мора да има цврсти критериуми, помеѓу другото, а работното искуство треба да биде еден од критериумите.

Воедно предлагаме без претходно искуство како судија, да не може да се избираат кандидати за  во повисоките судови, што беше досега пракса, која го рушеше кредибилитетот на повисоките судови, посебно на Врховниот суд.

 

Последни Активности

06.02.2019

Демократски сојуз: Приемот во НАТО е заслуга на сите влади и граѓани

Приемот на Македонија во НАТО е резултат на работата на сите досегашни влади, невладиниот сектор, медиумите и пред сè цврстата определба и многуте компромиси направени од сите граѓани. 

прочитај повеќе...

24.11.2017

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ВО ДРИСЛА НЕ СМЕЕ ДА СЕ ДЕПОНИРА РАДИОАКТИВЕН ОТПАД

Демократскиот сојуз инсистира на целосно расчистување на информациите (“сериозни индиции“) презентирани во јавноста, дека во депонијата " Дрисла" во близина на Драчево, се уништувал радиоактивен отпад.

прочитај повеќе...

06.02.2019

Демократски сојуз: Потребни се реформи и работа

Не намалувајќи ја важноста на претседателот на Република Македонија, Демократскиот сојуз, смета дека претседателските избори треба да се одвиваат во фер и политички натпревар

прочитај повеќе...

22.01.2019

Демократски сојуз: Македонија една изборна единица

Во врска со најавите за можни предвремени парламентарни избори, Демократскиот сојуз, ја афирмира идејата за тоа Македонија да биде една изборна единица.

прочитај повеќе...

20.01.2019

Демократски сојуз: Најостра осуда за нападот на новинарот на Канал 5

Демократскиот сојуз најостро го осудува нападот на Мирјана Мирчевска Јовановиќ, новинарка на ТВ Канал 5, на која и се нанесени телесни повреди, а повеќе новинари  се спречени да ја извршуваат својата професионална работа.

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners