ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:НАТО,ГАРАНЦИЈА ЗА МИР И СТАБИЛНОСТ

27.03.2022

 

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:НАТО,ГАРАНЦИЈА ЗА МИР И СТАБИЛНОСТ

 

 

По  долг процес на воспоставување и јакнење на демократски институции и реформи во одбранбено - безбедносниот систем,но и со тешки и болни компромиси, Македонија ја оствари една од стратешките цели, членство во НАТО.
НАТО не е само воен сојуз, тој е и организација која ги поддржува демократијата,  универзалните вредности и човековите права и слободи. 
 Членството во НАТО не обврзува на континуирани реформи во сите области, на јакнење на внатрешното единство и стабилност, како и градење на капацитети за одбрана на суверинитетот и територијалниот интегритет. 
Политичкиот и граѓанскиот консензус, придонесоа, Македонија да биде дел од НАТО со сите предности но и одговорност при носењето на круцијални одлуки сврзани со мисијата на НАТО, гарант на територијалниот интегритет на сите земји, членки на НАТО.  
Со членството во НАТО, многу поблиску сме и до Европската Унија, поради што апелираме ЕУ, да ги започне преговорите за полноправно членсто на Македонија во ЕУ. 


Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners