Демократски сојуз: Мораториум на проектот со Бехтел и Енка, додека не се објави договорот и не се изврши ревизија

22.4.2023

Демократски сојуз: Мораториум на проектот со Бехтел и Енка, додека не се објави договорот и не се изврши ревизија

Демократскиот сојуз инсистира Државниот завод за ревизија да изврши ревизија над досегашните активности во врска со изградбата на коридорите 8 и 10 д.

Прво, дали потпишаниот Договор со „БЕХТЕЛ и ЕНКА“ е во согласност со позитивните законски прописи на Македонија. 

Второ, дали фирмите за консултации и надзор се избрани во согласност со законските решенија.

Извештајот што ќе го подготви, Државниот завод за ревизија да го достави до сите пратеници.

Бидејќи претседателот на Владата, Димитар Ковачевски, тврди дека Договорот со „БЕХТЕЛ и ЕНКА“ е во целосна согласност со основниот закон за изградба на коридорите кои го предложиле и изгласале самите пратеници, а тоа значи префрлање на одговорност врз пратениците, Демократскиот сојуз бара деветте (или осумте) закони кои пратениците ги поднесоа за усвојување во скратена постапка, да се повлечат и Владата да ги достави до Собранието во редовна постапка.

Во меѓувреме, постигнатиот Договор со „БЕХТЕЛ и ЕНКА“ да се достави до сите пратеници и до јавноста, за да може да се направи анализа и стручна експертиза.

Доколку Владата и натаму инсистира на тоа дека договорот е класифициран, за тоа да се произнесе Дирекцијата за безбедност и класифицирани информации.

До завршување на сите овие претходни активности, да се стави мораториум на имплементацијата на овој стратешки проект.

Инаку со индигнација ги отфрламе тезите на власта дека тие што наводно го оспоруваат овој проект, се против САД и ЕУ.

Јавно соопштуваме дека има сомнежи за корупција од големи размери и се додека не се обезбеди целосна транспарентност и ревизија на досегашните активности нема да поддржиме законски измени кои се резултат на веќе потпишаниот договор, за кој граѓаните треба да платат околу 2 милијарди евра.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners