Демократски сојуз: ЧЕСТИТ ДЕН НА ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМОТ

09.05.2022

Демократски сојуз: ЧЕСТИТ ДЕН НА ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМОТ

 

 

Демократскиот сојуз на сите граѓани на Македонија им го честита 9 Мај, Денот на победата над фашизмот, Денот на Европа.

Македонскиот антифашизам е основата на која е создаден македонскиот државен легитимитет, кaкo кoнтинуитет нa Maкeдонските револуционери: Гоце Делчев, Питу Гули, Никола Карев, Јане Сандански и многу други кои ги положија своите животи за самостојна и независна држава, Македонија. 

Тоа не смее да се заборави, особено во периодот кога на нашата држава и' се оспорува нејзината историја и меѓународен субјективитет. Денес е денот кога треба да се потсетиме на македонските револуционери и партизани, кои претставуваа дел од глобалната сила која го урна Третиот рајх. Бевме на вистинската страна на историјата и со тоа треба да се гордееме.

Од било кога, во овие сложени меѓународни состојби, треба да покажеме сплотеност и единство, да бидеме мудри и како држава членка на НАТО, да го забрзаме развојот и отвориме нови перспективи преку реформите и евроинтеграциските процеси. 

 

 Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners