Демократски сојуз: 30 години независност на Македонија

08.09.2021

Демократски сојуз: 30 години независност на Македонија

Демократскиот сојуз на сите граѓани им го честита Денот на независноста на Македонија, ден кога граѓаните плебисцитарно се определија за самостојна и независна држава.

Изминатите 30 години се соочивме со тешки предизвици и понекогаш носевме многу болни одлуки, но многу работи се одвиваа како на фимска лента.Во тоа време да се спротивставите на ЈНА, да организирате референдум за независност, да донесете Устав усогласен со европските вредности, да раскрстите со еднопартискиот режим и да воведете плурален парламентарен систем, се извонредно тешки одлуки.

Македонија се соочи со ембарго, со ултиматуми, со правење огромни отстапки, со менување на знамето, Уставот, името, со негирање на идентитетот и јазикот, но успеа и сега со гордост и високо крената глава можеме да славиме триесет години самостојност и независност, како држава членка на НАТО и кандидат за полноправно членство за ЕУ.

На Македонија и е потребно единство, сплотување, меѓусебно разбирање и стратегија за развој.

Нека ни е честит Денот на кој се остварија вековните стремежи на сите наши револуционери, илинденци, партизани и современици за независна држава.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners