Централниот совет ги дефинира приоритетите за претстојните локални избори

03.02.2013

Централниот совет на ДС ги дефинираше приоритетите за претстојните локални избори

Централниот совет на Демократскиот сојуз одржа седница на која се дефинираа приоритетните задачи за претстојните локални избори.

На седницата формиран е Централен изборен Штаб, со кој ќе раководи Зоран Петров, потпретседател на ДС, а во 52-те општински организации ќе се формираат општински изборни штабови.  

Централниот совет одлучи да се продолжат разговорите со ВМРО-ДПМНЕ за заеднички настап на претстојните локални избори на локално ниво.

Централниот Совет, ги овласти раководствата на општинските организации на Демократскиот сојуз да иницираат разговори со коалиционите партнери и зависно од резултатите на истите, да го дефинираат заедничкиот настап.

На седницата се расправаше и за актуелните политички состојби, при што за надминување на политичката криза, Демократскиот сојуз предлага одржување на лидерска средба во поширок состав на која ќе разговара и изгради консензус за:

  • формирање на парламентарна анкетна комисија која ќе ги расветли сите аспекти сврзани со настаните на 24.12.2012 и пред тоа,
  • враќање на сите пратеници во Парламентот,
  • учество на локалните избори,
  • потребата од одржување на предвремени парламентарни избори.

Република Македонија се соочува со сериозни предизвици, поради што Демократскиот сојуз, смета дека, приоритет на сите партии треба да бидат евро интеграциските процеси, владеење на правото, економскиот развој, националната безбедност, состојбите со медиумите и борбата против организираниот криминал и корупцијата.

 Демократскиот сојуз ги повикува сите лидери на политички партии на разумно и одговорно однесување, се со цел да се организираат фер и демократски избори.

 Само избори со европски стандарди се гаранција за отворање на перспективите за ЕУ и НАТО        Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners