Буџетот ќе се донесе

17.12.2012

ДС: Буџетот ќе се донесе

Демократскиот сојуз изразува голема загриженост и ги осудува обидите за блокирање на донесување на Буџетот на Република Македонија.

Демократскиот сојуз најостро ги осудува обидите за промоција на насилство во Парламентот, со што во голема мера се нарушува нормалното функционирање на работните тела и Парламентот во целина.

ДС смета дека опозицијата предводена од СДСМ нанесува огромна штета на Република Македонија, без причини создава политички тензии и нестабилност и може да го доведе во прашање извршувањето на основните функции на државните институции.

Преку Буџетот се пресликуваат и програмите на партиите кои ја добиле поддршката од граѓаните.

Демократскиот сојуз смета дека донесувањето на Буџетот на Република Македонија е во интерес на државата во целина и сите граѓани.

Одговорноста за конципирањето на приоритетите во Буџетот е на Владата и парламентарното мнозинство, но не го оспоруваме правото на опозициските партии критички да го анализираат Буџетот и да предлагаат промени на истиот, во рамките на законските и деловнички можности.

Демократскиот сојуз смета дека навременото донесување на Буџетот позитивно ќе влијае на економскиот развој, пред сé преку капиталните инвестиции, потоа со истиот се обезбедува макроекономска стабилност и се гарантираат социјалните трансфери (поддршка) на пензионерите и корисниците на социјалната помош.

Демократскиот сојуз нагласува дека условувањето за деблокирање на носење на Буџетот ( со наводна заштеда од 204 милиони евра ), како и учеството на локални избори со промени во Изборниот Законик по терк на СДСМ е одраз на нивната погрешна политичка стратегија, немоќ и слабата поддршка од граѓаните.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners