Павле Трајанов за Нова Македонија: Европски посредник за името може да го забрза членството на Македонија во ЕУ

16.09.2013

Павле Трајанов за Нова Македонија: Европски посредник за името може да го забрза членството на Македонија во ЕУ

Демократскиот сојуз предлага Европската Унија да назначи посредник во спорот за разликите за името што темелно ќе ги проучи позициите на Скопје и на Атина и ќе работи на решавање на проблемот, ќе предлага идеи, а тоа ќе го прави и во соработка со посредникот на Обединетите нации, Метју Нимиц.

Досега посредник беше Нимиц, кој е назначен од ОН, и осумнаесет години нема напредок во разговорите, а нам како на држава ни е битно да имаме напредок во Европската Унија и да станеме членка на НАТО. Во оваа насока, бидејќи Грција е членка, ЕУ може да назначи посредник, кој темелно ќе се запознае со спорот, ќе ги анализира грчките позиции, ќе ги проучи нашите ставови и ќе има легитимитет да дава идеи и предлози како да се надмине спорот за Македонија да ги почне преговорите за зачленување во Европската Унија.

Ваквата потреба стана нужна и по посетата на Нимиц и прес-конференцијата, на која првпат отворено беа кажани позициите на Грција.

Бидејќи во овој момент не е можно крајно решение, проблемот треба да се решава во неколку фази. Прво, замена на референцата БЈРМ, потоа опсегот на меѓународна употреба и резолуција од Советот за безбедност на ОН во која ќе бидат вметнати договорите за неменливост на границите и гаранција за македонскиот национален идентитет.

Целиот текст прочитајте го тукаПоследни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners