ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЧЛЕНСТВО ВО ЕВРОПСКАТА УНИЈА ТРЕБА ДА ЗАПОЧНАТ

30.05.2019

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЧЛЕНСТВО ВО ЕВРОПСКАТА УНИЈА ТРЕБА ДА ЗАПОЧНАТ

Демократскиот сојуз смета дека Извештајот на Европската комисија е реален и одраз на реформските процеси кои се одвиваат близу 30 години во Република Северна Македонија.

Препораката, по десети пат, за започнување на преговорите на Македонија со ЕУ, мора да се ефектуира, доколку сите се држиме до објективни остварувања и принципи.

Главниот предуслов за започнување на преговорите е надминат, постигнат е договор со Грција и Македонија нема други отворени прашања со соседите.

Советот на ЕУ, доколку не даде виза за почеток на преговорите, тоа треба да го образложи и да даде јасни насоки како ќе се движи овој процес понатаму.

Повеќе од очигледно е дека од 2006 година, блокадата од Грција на евроинтеграциските процеси на Македонија, било алиби и на некои други земји.

Доколку Советот на ЕУ ги блокира преговорите, треба да го преземе и ризикот од можна дестабилизација на Македонија и Балканот пошироко.

Стратешки и национален интерес на Македонија е и останува членството во НАТО и ЕУ.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners