ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ИНФОРМИРАЊЕ И ЕДУКАЦИЈА НА ГРАЃАНИТЕ

07.06.2020

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ИНФОРМИРАЊЕ И ЕДУКАЦИЈА НА ГРАЃАНИТЕ

Демократскиот сојуз предлага наместо ригорозни рестриктивни мерки, полициски час и забрани за движење - кампања за информирање и едукација на граѓаните за почитување на мерките и препораките за заштита и спречување на ширењето на Корона вирусот, Ковид 19.

Без разлика што поголемиот број граѓани знаат како да се заштитат од вирусот, сепак има граѓани кои не се доволно информирани за опасноста од вирусот и како да се заштитат себеси и другите со кој комуницираат.

Затоа Демократскиот сојуз предлага да се подготви јасна препорака за самозаштита и заштита на другите од можна инфекција од вирусот Ковид 19.

Во информирањето и едукацијата  на граѓани да се вклучат:

1. Медиумите: ТВ и радио станиците, порталите, печатените медиуми и социјалните мрежи.

2. Преку телефонските оператори секојдневно да се испраќаат до сите граѓани едукативни пораки (преку маил, смс пораки и другите социјални мрежи).

3. Сите министерства и другите државни институции (посебно Центарот за управување со кризи, МВР, МО и др.), општините и месните заедници, како и штабовите за цивилна заштита да се вклучат во едукацијата на граѓаните.

Посебно е битна улогата на полицијата која со предупредување за почитување на мерќите ќе влијае превентивно.

4. Министерството за здравство, здравствените установи (од јавното и приватното здравство), посебно матичните лекари, педијатри, гинеколози, стоматолози и другите да ги едуцираат сите свои пациенти со доставување на препораки преку емаил или телефон.

5. Верските заедници преку своите службеници, секојдневно да ги информираат и едуцираат своите верници и пошироко.

6. Универзитетите, средните и основните училишта да ги едуцираат студентите и учениците преку праќање на маилови, смс пораки итн.

7. Политичките партии со јавни настапи, информирање и едукација пошироко, но и  нивните членови, можат многу да придонесат во спречување на ширенје на вирусот и борбата против лажните вести, теориите на заговор и сл.

8. Невладините организации можат да помогнат во информирањето и едукцијата на граѓаните преку планирани активности со вклучување на експерти и сл.

 

Само со јасна стратегија и препораки, информирање и едукација на граѓаните, како и доследна примена на препораките ќе се заштити здравјето на граѓаните, ќе се спреши ширењето на Корона вирусот и ќе се нормализира животот.

Со целосно и точно информирање на граѓаните за неопходните мерки и препораки, како и детално образложение зошто се преземаат, можна е ефикасна борба и победа над епидемијата.

ДС смета дека мора сите да се вклучиме во превенцијата за  побрзо да излеземе од здравствената, економската и социјалната криза.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners