Трајанов за Фокус: Интерната истрага во „Телеком“ покажала дека прислушувањето одело преку МВР!

22.10.2015

Трајанов за Фокус: Интерната истрага во „Телеком“ покажала дека прислушувањето одело преку МВР!

Македонски телеком не се интересира дали прислушувањето е законско или не, туку неговиот систем само ги регистрира броевите на луѓето што се предмет на прислушување.

Внатрешната истрага во Македонски телеком, кој е дел од германската групација Дојче Телеком, а малцински сопственик е македонската влада, покажала дека прислушувањето било инцирано од Министерството за внатрешни работи.

- Системот за прислушување е така поставен што бројот се внесува во Управата за безбедност и контраразузнавање при МВР, додека тој само се регистрира во системот на операторот, кој не го интересира дали лицето кое е предмет на прислушување е законски или незаконски, бидејќи законот не предвидува одговорност за операторот. Негова должност е само да набави систем компатибилен со оној на МВР, но може да провери од која адреса било иницирано прислушувањето. Истрагата во Македонски телеком покажала дека броевите биле внесени од МВР.

Откако опозицискиот лидер Зоран Заев почна да ги објавува прислушуваните разговори во рамки на проектот „Вистината за Македонија“, Телеком, по налог на мнозинскиот акционер Маѓар Телеком, кој е пак е дел од групацијата Дојчле телеком, започна внатрешна истрага со надворешни експерти. До МТ испративме прашања дали е во фаза истрагата и дали, доколку е завршената покажала дека прислушуваните броеви биле внесени преку МВР. Се уште чекаме одговор…

Извор: Фокус

Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners