Демократски сојуз: Македонија треба да оди напред

16.06.2018

Демократски сојуз: Македонија треба да оди напред

Во овие исклучително драматични и сложени моменти, време е македонскиот народ и сите граѓани на Македонија, добро да размислат и само со рационално и разумно однесување можат да ја зграпчат историската шанса за приклучување кон европските вредности и стандарди.

Повеќе од дваесет и пет години по сите параметри заостануваме зад сите други европски држави, се гушиме во криминал и беда, а младите заминуваат на запад.

Треба да протестираме за да владее правото, за социјална правда, за конфискација на криминално стекнатиот капитал, за подобар живот.

Но најмногу од се треба да ставиме крај на манипулациите дека ако ги блокираме евроатланските процеси Македонија ќе биде Швајцарија на Балканот.

Ова е историска шанса да се одлепиме од дното и со високо крената глава како МАКЕДОНЦИ да кажеме доста е, ние сме за добрососедски односи, за влез во НАТО и Европската унија, "ние за тоа ќе одлучуваме на референдум".

Сигурно дека не е време за триумфализам, ниту кај нас ниту кај соседите, компромисот е договор со кој сите по нешто губат, но и добиват.

Македонија ја јакне својата државност, јазик и национален идентитет и отвора перспектива за сите граѓани.

Сигурни сме дека оваа шанса нема да ја прокоцкаме.

Последни Активности

06.02.2019

Демократски сојуз: Приемот во НАТО е заслуга на сите влади и граѓани

Приемот на Македонија во НАТО е резултат на работата на сите досегашни влади, невладиниот сектор, медиумите и пред сè цврстата определба и многуте компромиси направени од сите граѓани. 

прочитај повеќе...

24.11.2017

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ВО ДРИСЛА НЕ СМЕЕ ДА СЕ ДЕПОНИРА РАДИОАКТИВЕН ОТПАД

Демократскиот сојуз инсистира на целосно расчистување на информациите (“сериозни индиции“) презентирани во јавноста, дека во депонијата " Дрисла" во близина на Драчево, се уништувал радиоактивен отпад.

прочитај повеќе...

06.02.2019

Демократски сојуз: Потребни се реформи и работа

Не намалувајќи ја важноста на претседателот на Република Македонија, Демократскиот сојуз, смета дека претседателските избори треба да се одвиваат во фер и политички натпревар

прочитај повеќе...

22.01.2019

Демократски сојуз: Македонија една изборна единица

Во врска со најавите за можни предвремени парламентарни избори, Демократскиот сојуз, ја афирмира идејата за тоа Македонија да биде една изборна единица.

прочитај повеќе...

20.01.2019

Демократски сојуз: Најостра осуда за нападот на новинарот на Канал 5

Демократскиот сојуз најостро го осудува нападот на Мирјана Мирчевска Јовановиќ, новинарка на ТВ Канал 5, на која и се нанесени телесни повреди, а повеќе новинари  се спречени да ја извршуваат својата професионална работа.

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners