ДС поддржува директни преговори со Грција

04.07.2013

ДС поддржува директни преговори со Грција

Демократскиот сојуз смета дека, предлогот на господинот Никола Груевски, Претседател на Владата на Република Македонија, за директни разговори со Република Грција е суштински и отвора можности за да се деблокираат евро- интеграциските процеси на Република Македонија.

Овој предлог создава услови за многу посериозно и поодговорно да се пристапи кон надминување на вековниот проблем наметнат од Република Грција, а сврзан со името на нашата држава.

Само со создавање на политичка клима и темелни подготовки можно е да се надминат недоразбирањата кои ги кочат евро- интеграциските процеи на нашата држава.

ДС смета дека доколку отпочнат вакви разговори, реално е да се очекува дека многу брзо ќе добиеме датум за започнување на пристапните преговори со ЕУ, како и покана за полноправно членство на НАТО.

Демократскиот сојуз ги повикува сите политички партии да подржат суштински разговори со Грција и да преземат дел од одговорноста за разрешување на спорот со Грција.

За Демократскиот сојуз зачленувањето на Република Македонија во Европската Унија и НАТО е од врвен национален и државен интерес.

partners partners partners partners partners partners