Трајанов бара укинување на буџетското финансирање на партиите за да се намали партизацијата
14.11.2019

Трајанов бара укинување на буџетското финансирање на партиите за да се намали партизацијата

Лидерот на Демократкси сојуз, Павле Трајанов, бара укинување на моделот на финансирање на политичките партии од државниот буџет. Во изјава за Фокус, тој вели дека со финансирање на редовните и изборните активности на партиите и на партиските институти, се одлеваат милионски суми евра, при што, според него, се фаворизираат големите партии.

-Со финансирање на партиите се јакне партизацијата на државата, на штета на развој и јакнење на демократските институции. Не се потребни огромни згради за седиштата на партиите, седишта по општините и сл., потоа огромен број на членови кои не од идеолошко- програмски причини, туку само за вработување, функции и бизнис (тендери) се вклучуваат во партиите итн. Доколку не се трошат пари за партиите, ќе се намали партизацијата на државата ќе се создадат еднакви шанси за сите, како и услови за формирање на нови партии – вели Трајанов.

Тој посочува дека анализите покажуваат оти таму каде партиите се финансираат од своите членови се многу подемократски во споредба со оние што се финансираат од буџетот.

Преземено: ФОКУС.мк

partners partners partners partners partners partners